Ön itt van: HomeHírek

Uszód-Szentgál régészeti feltárás

2022 februárjában szántóföldi művelés közben egy sírt bolygattak meg, mely felszínre hozta az embercsontokat és honfoglalás kori kettős csüngős vereteket. A további kutatások során egy karperec mellett 6 db veret és egy csörgőgomb is előkerült.
2022. március 7. és 10. között leletmentést végeztünk a területen a Viski Károly Múzeum Kalocsa és a Kecskeméti Katona József Múzeum együttműködésében. A kalocsai múzeum részéről Lantos Andrea régész, Farkas Ferenc restaurátor, a kecskeméti múzeum részéről Pánya István térinformatikus vett részt a feltárásban. A leletmentés során egy Ny-K irányú hosszanti szelvényt alakítottunk ki, melyben 14 objektumot tártunk fel, ebből 7 sírt, 6 gödröt és egy cölöphelyet. A gödrök közül kettő újkori beásás nyoma volt, a többi objektum pedig a kora –Árpádkori, 11. századi.
A sírok többsége közvetlenül a szántott réteg alatt található, a szántóföldi művelés erősen megbolygatta.
A kitűzött szelvényben sikerült azonosítanunk azt a sírt, ahonnan a földmunkák során a honfoglalás kori veretek, karperec előkerült. A sírban megtaláltuk a karperec párját, egy gyűrűt, valamint egy pénzérmét. A sír fölül kikerült földből további 4 kettős csüngős veret is előkerült.
A sírok tájolása Ny-K-i volt, a vázak amennyire megfigyelhető volt háton, nyújtott testhelyzetben feküdtek, karok nyújtva, szorosan a test mellett. A többi sírban nem került elő melléklet.

Bővebben: Uszód-Szentgál régészeti feltárás

Húsvét 2022 óvodásprogram fényképek

Húsvéti óvodásprogram a Viski Károly Múzeumban – 2022. 04. 06.

Bővebben: Húsvét 2022 óvodásprogram fényképek

Dunapataj-Szelid régészeti feltárás

2022. februárjában egy beruházáshoz kapcsolódóan régészeti feltárást végeztünk Dunapataj Szelidi tónál egy erődített, mint kiderült bronzkori telepen. Az épület alapozási árkában 24 objektumot, főként gödröt bontottunk ki., melyből szép kerámiaanyag került elő. A leletanyag restaurálása és feldolgozása megkezdődött.

Bővebben: Dunapataj-Szelid régészeti feltárás

Magyar Örökség-díj

A Magyar Örökség és Európa Egyesület Magyar Örökség-díj Bírálóbizottsága 2022. március 19-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében a Tóth Mike Gyűjteménynek (Viski Károly Múzeum), a Nicolas Schöffer Gyűjteménynek, a Városi Galériának és a Kalocsai Képtárnak Magyar Örökség-díjat adományozott. A Tóth Mike Gyűjteményt Kecskeméti Tibor, a Magyar Természettudományi Múzeum nyugalmazott főigazgató-helyettese javasolta, Dr. Gazda István tudománytörténész, kutatóintézeti igazgató laudálta.

Bővebben: Magyar Örökség-díj

Kalocsai Múzeumbarátok Köre 48-as vacsora képek 2022

DSA_0045.kf.kw
DSA_0100.kf.kw
DSA_0110.kf.kw
DSA_0227.kf.kw
DSA_0235.kf.kw
DSA_0250.kf.kw
DSA_0328.kf.kw
DSA_0333.kf.kw
DSA_0456.kf.kw
DSA_0482.kf.kw

További képek: https://www.facebook.com/viskikarolymuzeum/posts/3924217804384112

Kalocsai Múzeumbarátok Köre szja 1% felajánlás

A Kalocsai Múzeumbarátok Köre a kalocsai Viski Károly Múzeum barátait, támogatóit egyesíti. Tagjai a múzeum legfontosabb társadalmi bázisát alkotják. A Kör támogatja a Viski Károly Múzeum gyűjteményeinek a gyarapítását, népszerűsíti a múzeum rendezvényeit és fölkarolja a helyismereti könyvkiadást.

Kérjük Önöket támogassák a Kalocsai Múzeumbarátok Körét személyi jövedelemadójuk 1%-ának felajánlásával. Kérjük továbbá, hogy ismerőseik és barátaik között is népszerűsítsék Körünket. Köszönjük mindazoknak a támogatást, akik felajánlásaikkal segítették a Kalocsai Múzeumbarátok Körét.

A Kalocsai Múzeumbarátok Köre adószáma: 19051846-1-03

Bővebben: Kalocsai Múzeumbarátok Köre szja 1% felajánlás

4. oldal / 10

Free business joomla templates