Ön itt van: HomeViski Károly Múzeum kiállítások

Az ásványok és az élet

asvanytarKiállításunk az egykori kalocsai jezsuita főgimnáziumban létrehozott ásványtárat mutatja be, eredeti bútorokban, eredeti feliratokkal, a századeleji kiállítási elvekhez híven. A kiállítási mód a Magyar Nemzeti Múzeum régen megsemmisült első ásványtani kiállítását idézi, amelyhez hasonlót a bécsi és a prágai Nemzeti Múzeumok máig is megőriztek.

Bővebben: Az ásványok és az élet

A kalocsai éremgyűjtemény

eremAz éremgyűjtemény történetét a múlt század végéig követhetjük vissza. Amikor 1860-ban a gimnáziumot a kegyesrendiektől átvették a jezsuiták, 20 db éremről is említés történt. Az 1870-es években Török János és Haynald Lajos érsek értékes gyűjteményeiket a gimnáziumnak adományozták. Az 5 nagyobb csoportba osztott gyűjtemény kezdetben érem- és régiséggyűjtemény, majd történelmi szertár néven szerepelt.

Bővebben: A kalocsai éremgyűjtemény

Népek, életformák, hagyományok a Kalocsai Sárközben

kiallitas nepek 4Kalocsai Sárköznek az Ordas-Kecel-Szeremle háromszögbe eső mélyfekvésű, árvízjárta tájat nevezi a magyar néprajztudomány. A "kalocsai" jelző megkülönböztető szerepű. Segítségével határoljuk el a Duna-balparti területet a szomszédos dunántúli, Tolna megyei Sárköztől. A két táj a középkorban egységet alkotott. Helységeiket és népüket együtt nevezték sárközinek.

Bővebben: Népek, életformák, hagyományok a Kalocsai Sárközben
Free business joomla templates