Ön itt van: HomeViski Károly Múzeum kiállításokA kalocsai éremgyűjtemény

A kalocsai éremgyűjtemény

eremAz éremgyűjtemény történetét a múlt század végéig követhetjük vissza. Amikor 1860-ban a gimnáziumot a kegyesrendiektől átvették a jezsuiták, 20 db éremről is említés történt. Az 1870-es években Török János és Haynald Lajos érsek értékes gyűjteményeiket a gimnáziumnak adományozták. Az 5 nagyobb csoportba osztott gyűjtemény kezdetben érem- és régiséggyűjtemény, majd történelmi szertár néven szerepelt.

A század utolsó két évtizedében a tanárok, tanulók, egykori diákok és mások ajándékai révén az érmek száma 3 ezer fölé emelkedett. 1913-ban Jeszenszky Alajos és Kerling József gyűjteményei kerültek a gimnáziumba.

A két világháború között tovább szaporodó gyűjtemény az oktatásban is szerepet kapott, mint szemléltetőeszköz gyarapította a tanulók történelmi ismereteit.
A csaknem 11 ezer darabra szaporodó gyűjteményt 1944 után háborús károk érték, de az államosítást követően a gimnázium tanárai megmentették a szétdarabolódástól és megőrizték, majd 1979-ben az akkor csaknem 8500 db-os gyűjteményt átadták a Viski Károly Múzeumnak.
A megcsonkítás ellenére is különös értéket képvisel az oktatásba is bevont gyűjtemény, hiszen szemlélteti egy valamikori gimnáziumi szertár gazdagságát.
Az éremgyűjteményt négy csoportra oszthatjuk. Az első nagy csoport az antik pénzeket tartalmazza. A görög, római és bizánci érmék a pénzverés kezdeteit és meggyökeresedését mutatják. A második nagy csoportot a magyar pénzek alkotják. Államalapító Szent István királyunk dénárjától kezdve a magyar pénztörténet minden jelentős korszaka képviselteti magát. A gyűjtemény harmadik nagy egysége a külföldi pénzekből áll. Több mint ötven ország több száz éves történetének dokumentumai. Az európai pénzek mellett a nagy ázsiai birodalmak, a gyarmatok és a függetlenné váló országok pénzrendszerének emlékei. A negyedik nagy csoportba -- a gimnázium egyházi jellegéből adódóan -- a kegyérmek és katolikus érmek tartoznak.

kiallitas_erem_...
kiallitas_erem_...
kiallitas_erem_...

▶ Virtuális séta

Numizmatikai Gyűjtemény tárgyak adatbázisa MúzeumDigitáron

Free business joomla templates