Ön itt van: HomeHírek

Kalocsai Múzeumbarátok Köre szja 1% felajánlás

A Kalocsai Múzeumbarátok Köre a kalocsai Viski Károly Múzeum barátait, támogatóit egyesíti. Tagjai a múzeum legfontosabb társadalmi bázisát alkotják. A Kör támogatja a Viski Károly Múzeum gyűjteményeinek a gyarapítását, népszerűsíti a múzeum rendezvényeit és fölkarolja a helyismereti könyvkiadást.

Kérjük Önöket támogassák a Kalocsai Múzeumbarátok Körét személyi jövedelemadójuk 1%-ának felajánlásával. Kérjük továbbá, hogy ismerőseik és barátaik között is népszerűsítsék Körünket. Köszönjük mindazoknak a támogatást, akik felajánlásaikkal segítették a Kalocsai Múzeumbarátok Körét.

A Kalocsai Múzeumbarátok Köre adószáma: 19051846-1-03

Bővebben: Kalocsai Múzeumbarátok Köre szja 1% felajánlás

Romsics Imre múzeumigazgató 60. születésnapja

2023. december 1-én ünnepeltük Romsics Imre múzeumigazgató 60. születésnapját Homokmégyen.

Bővebben: Romsics Imre múzeumigazgató 60. születésnapja

Petőfi kedvencei a Pilvaxban fényképek

171326_DSD_0599...
171618_DSE_5523...
172126_DSE_5539...
172428_DSE_5550...
172730_DSE_5569...
172918_DSD_0624...
173514_DSD_0643...
180918_DSE_5688...
182444_DSE_5724...
190914_DSE_5771...

Bővebben: Petőfi kedvencei a Pilvaxban fényképek

Harta-Mikla középkori templomának feltárása

Szeptember 18-tól október 18-ig a Viski Károly Múzeum Kalocsa Lantos Andrea régész vezetésével feltárást végzett Harta-Mikla középkori templomának helyén.

Az elmúlt években a Viski Károly Múzeum Kalocsa gyűjtőterületén több középkori templomot is megkutathattunk, így a sármégyi (Homokmégy-Szentegyházpart), a máriaházi (Homokmégy Vén Pál tanya), valamint a dunapataji református templomot is. Korábban Székely György kutatásának köszönhetően a Dunapataj Szent Tamás dombi templom vált ismerté. A feltárások, illetve a Kecskeméti Katona József Múzeum Bács-Kiskun vármegyében végzett egyházi topográfiai kutatásának köszönhetően egyre több információval rendelkezünk a Kalocsai Sárköz egyházi épületeiről. Következő lépésként a Harta miklai templomot kutattuk meg.

Bővebben: Harta-Mikla középkori templomának feltárása

Igazgató munkakör betöltésre pályázati felhívás

Viski Károly Múzeum Kalocsa

igazgató ( intézményvezető) munkakör betöltésre pályázati felhívás

Bővebben: Igazgató munkakör betöltésre pályázati felhívás

Bátya leletmentés

A Viski Károly Múzeum Kalocsa 2023 júliusában egy hetes leletmentést végzett Bátya déli határában. Egy korábbi terepbejáráshoz és műszeres leletfelderítéshez kapcsolódóan bronzkori leletek, bronzlemezöv töredékei és karperecek kerültek elő a területről.

A feltárást Szabóné Lantos Andrea régész vezette, a múzeum részéről Farkas Ferenc restaurátor és Péteri Dénes vettek még részt a munkában. A múzeum munkatársainak munkáját önkéntesek és a bajai Türr István Múzeum munkatársai is segítették.

A mostani feltárás eredményeként kiderült, hogy itt egy középső bronzkor végi, ún. Halomsíros-kultúrához tartozó temetővel kell számolni. Az ásatás során három bronzkori sír, két őskori gödör és egy Árpád-kori kút került napvilágra.

A K–Ny-i tájolású, 3000 éves sírok közül az egyik női a másik egy férfi sír, a harmadik üres sírgödör volt. A csontvázas temetkezések mellékleteként ciprusi tűt – mely ruha összefogására szolgált – karpereceket, spiráldíszes gyűrűket, bronzkarikákat, egy bronzkorongot és egy kardmarkolatvéget bontottunk ki.

A lelőhely fémkeresővel történt átkutatása során számos bronztárgy került elő, így kardtöredék, tőr, korongos fejű- és ciprusi tűk, szív alakú csüngők és karperectöredékek. Ezek alapján joggal feltételezünk itt egy nagyobb kiterjedésű temetőt, melyet a közeljövőben nagyobb felületen is szeretnénk megkutatni.

Bővebben: Bátya leletmentés

1. oldal / 10

Free business joomla templates