Ön itt van: HomeGyűjteményekRégészeti gyűjteményBelváros - Kalocsa

Belváros - Kalocsa

belvaros 1A kalocsai Belvárosi Iskola Sportcsarnokának építését megelőzően, 2003. 06. 26 -- 2003. 08. 13. között szerveztük a megelőző régészeti feltárást. A tervezett tornaterem alapterületének kb. felén, 190 m2-es területen folyt a kutatás. Összesen 36 objektumot bontottunk ki: 3 kelta gödröt, 22 kora Árpád-kori sírt, 1 késő Árpád-kori épületet, 3 késő Árpád-kori gödröt, 1 későközépkori kőfal alapozását, 2 későközépkori gödröt, 4 kora újkori gödröt.


A kelta gödrökben jellegzetes, késő kelta kerámiát, állatcsontokat, borostyán gyöngyöt találtunk.
Az Árpád-kori sírok Ny-K ill. DNy-ÉK-i tájolásúak. Férfi, női és gyermek sírokat találtunk. A sírok nagyon keskenyek, a csontvázak a hátukon, nyújtott testhelyzetben, szoros testtartásban feküdtek. Koporsó nyomára nem akadtunk. Valószínűleg a halottakat csak halotti lepelben helyezték a sírokba. Viseleti tárgyak: bronz és ezüst hajkarikák, bronz gyűrűk. A temetőrészletbe a 10-11. században temetkeztek.
A kora Árpád-kori sírok között helyezkedik el egy DNY-ÉK-i tájolású Árpád-kori épület. A ház ÉK-i sarka vágott egy NyK-i tájolású kora Árpád-kori sírt. Az épület ÉK-i és DK-i részén sikerült megfigyelni az egykori falazási technikát. A fal vonalában egymás után oszlopokat helyeztek el, fonattal befonták, kívül-belül sárral betapasztották. A bedőlt agyagfalat egy helyütt megtaláltuk. Leletanyag: Kerámia töredékek, állatcsontok, a ház mértani közepébe lókoponyát ástak. Az épület pénzekkel keltezhető: III. Béla (1173-1196) rézpénze és IV. László (1272-1290) ezüst denárja megadja a ház használati idelyét.
Az Árpád-kori gödrökben állatcsontok és jellegzetes, késő Árpád-kori kerámiák voltak. A gödrök egyidősek az Árpád-kori épülettel.
Az Árpád-kori épület fölött helyezkedett el, az avval megegyező tájolású középkori kőfalalapozás. Későbbi korokban a falat és az alapozás nagyobbik részét elpusztították. Csupán az utolsó sor maradt meg, ezt tudtuk kibontani, dokumentálni. Az alapozás háromoldalú, Ő alakú sarkait nagyobb kövekkel erősítették meg. A kövek másodlagos felhasználásúak, valószínűleg a főszékesegyházból származnak. Anyagok mészkő és trachit. A Belvárosi Iskola helyén állt a középkori plébánia és plébánia templom, melynek romjait 1879-ben lebontották. Valószínűsíthető, hogy ezen az alapon állott épület a plébánia épületegyütteséhez tartozott.

belvaros_1
belvaros_2
belvaros_3
belvaros_4

Free business joomla templates