Ön itt van: Home

Cikkek

Platóni testek – Orosz Klára szobrászművész kiállítása a Nicolas Schöffer Gyűjteményben

A NICOLAS SCHÖFFER GYŰJTEMÉNY  tisztelettel meghívja Önt és kedves ismerőseit  Orosz Klára szobrászművész  Platóni testek című kiállításának megnyitójára  április 12-én pénteken 18 órára.  A kiállítást megnyitja: Budai Viktória,  a Nicolas Schöffer Gyűjtemény gyűjteményvezetője Zongorán közreműködik: Ferenc Bence,  a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendéke  A kiállítás megtekinthető 2024. május 9-ig, kedd, csütörtök, szombat 10−17 óráig. Cím: Nicolas Schöffer Gyűjtemény, Kalocsa, Szent István király út 76.  Fk.: Romsics Imre múzeumigazgató

Platóni testek címmel nyílik Orosz Klára szobrászművész kiállítása a Nicolas Schöffer Gyűjteményben.
A tárlaton a művész szabályos platóni testeket formálja szobrászati alkotásokká. Platón a szabályos testekről Kr. e. 360 körül írt a Timaiosz című munkájában. Az öt szabályos test közül négyet az őselemekkel feleltette meg: a földet a kockával, a levegőt az oktaéderrel, a vizet az ikozaéderrel és a tüzet a tetraéderrel. Az égi szférákat alkotó anyagot, az étert később Arisztotelész feleltette meg dodekaédernek. Orosz Klára már második alkalommal állít ki gyűjteményünkben, első kiállítása a Dodeka-komplex címet viselte, ahol a dodekaéder installációja állt középpontban.
A mostani kiállítás, mintegy folytatása a Dodeka -komplex című kiállításnak, a platóni testeket értelmezi újra, összekötve a több ezer éves filozófiai és matematikai tudást a jelen szobrászati nyelvével.

Free business joomla templates